ČESTO POSTAVLJANA PITANJA I ODGOVORI – Odvlaživač i ovlaživač vazduha

Zašto je bitna optimalna vlažnost vazduha u stambenom prostoru?

Relativna vlažnost vazduha u zatvorenim prostorijama bi trebalo da se kreće između 40 i 60% a vrednosti ispod i preko ove granice negativno utiču na zdravlje ljudi i kućnih ljubimaca.

Povišena vlaga izaziva razmnožavanje grinja (preporučuje se da vlažnost u stanu bude ispod 40% ako ste alergični na grinje), insekata, stenica, bakterija, virusa, alergija na buđ i plesan, što može dovesti do problema sa respiratornim organima i pojavom astme.

Isušivač vlage, kako se još naziva, može biti od koristi svakom domaćinstvu u cilju sprečavanja alergija i astme. Suviše visoka vlažnost može da izazove kožne bolesti. Suviše niska vlažnost u prostoru recimo ispod 35% može izazvati isušivanje kože, pojavu svraba i perutanje kože. Osim što neodgovarajuća vlažnost u kućnim i radnim uslovima loše utiče na kvalitet života i rada kod ljudi, treba napomenuti i negativan uticaj vlage na zidove a samim tim i oštećenja objekata usled prevelike vlažnosti vazduha.

Kako odvlaživač vazduha “zna” da treba da ukloni višak vlage?

Kada ambijentalna vlažnost vazduha veća od zadate vrednosti (i jedna i druga se očitavaju na displeju) uređaj uključuje kompresor i počinje sakupljanje viška vlage. To traje sve dok se ne postigne zadata vlažnost na hidrostatu. Zatim se uređaj isključuje automatski i čeka da vlažnost poraste kako bi se ponovo uključio.

Koliko litara vlage kućni odvlaživač može da apsorbuje u jednom danu?

Zavisi od proizvođača i površine prostorije u kojoj radi, ali za jedno prosečno domaćinstvo dovoljan je uređaj sa kapacitetom do 15-25 litara vode u danu. Sušači vazduha su lako pokretni i prenosni, pa ih možete postaviti u bilo kojoj prostoriji u kojoj je potrebna apsorpcija viška vlage. Zapremina posude za sakupljanje kondenzatora kod kućnih uređaja se kreće od 2 do 5 litara.

Da li odvlaživač vazduha zahteva održavanje?

Da, potrebno je da posudu napunjenu vodom menjate po potrebi. Ova posuda je sastavni deo uređaja i kada se ona napuni odvlaživač prestaje sa radom. To nije problem jer većina odvlaživača imaju naglavak za kondenz crevo koje omogućava uređaju da radi neprekidno i kada niste kod kuće. Potrebno je samo sprovesti crevo u neki odvod šaht, kadu ili sudoperu.

Pored odvlaživanja vazduha, koje su prednosti posedovanja ovakvog uređaja?

U cilju održavanja zdrave atmosfere, takođe ima udela u grejanju prostorije, i idealan je za sušenje veša, tako da se svakako preporučuje koristiti ga u jesenjim i zimskim mesecima radi održavanja kako optimalne vlažnosti vazduha, tako i temperature u prostorijama kada se sušenje veša obavlja uglavnom u zatvorenom prostoru (primer: Štrik peškira na sobnoj temperaturi od 20 stepeni, i prostoriji od 10 metara kvadratih osuši se za 3-4 h). Koristan je i leti kada pada kiša pa je veća vlažnost vazduha tako da luftiranje prostorija ne daje rezultate prilkom šušenja.

Kako odvlaživač rešava problem grinja i alergija povezanih sa grinjama?

Grinje su najpoznatiji i najrasprostranjeniji uzrok alergija u domu. Žive i razmnožavaju se u tepisima, nameštaju, dušecima, plišanim igračkama itd. U prostoriji gde je relativna vlažnost vazduha ispod 40% grinje izumiru. U prostoru gde je vlažnost iznad 50% grinje se razmnožavaju, njihov apetit raste, kao i izlučevine (koje su osnovni uzrok alergija) . Istraživanja pokazuju da 90% populacije koja reaguje na različite alergene osetljiva je izmešu ostalog na grinje.

Šta možete uraditi da bi sprečili ili držali pod kontrolom alergiju na grinje? – Usisavajte redovno, tepihe izložite temperature ispod nule, a zatim usisajte, kao i plišane igračke. Najbolje rešenje je ipak odvlaživač vazduha, jer grinje ne mogu preživeti u prostorima gde je relativna vlažnost vazduha ispod 50%. Kada rešite problem vlage u stanu, začajno ste rešili i problem alergija na grinje.

Koliko je težak odvlaživač vazduha?

Uređaji koji se koriste u kućnim uslovima najčešće su težine između 10 i 15 kilograma dok su profesionalni značajno teži. U oba slučaja, uređaji su lako prenosivi i mogu se prenositi u razne prostorije ili ručno ili pomoću instaliranih točkića.

Kako odabrati potreban kapacitet i model odvlaživača vazduha?

Kućni uređaji imaju kapacitet od 10 do 25 litara, kapacitet manji od toga je nedovoljan čak i za manje prostorije, dok su uređaji kapaciteta preko 25 l često glomazni i teško prenosivi za upotrebu u kućnim uslovima. Kućni odvlaživač vazduha pokriva površinu od 10-70 m2 sa standardnom visinom od 2.5 metra.

Ukoliko planirate kupovinu jednog ovakvog uređaja, najbolje je konsultovati stručnjake jer potreban kapacitet zavisi od količine vlage u stanu, uzroka nastanka vlage, veličine prostorije, temperature i izolacije objekta.

Imate suv vazduh u prostoriji?

Rešenje je ovlaživač vazduha. Ovi uređaji proizvode vlagu u vidu dima ili magle i tako omogućavaju održavanje normalne vlažnosti u prostoriji od oko 50%. Poseduju u sebi higrostat i rezervoar za vodu. Postoje dva tipa ultrazvučni ovlaživač i upijajući odvlaživač. Podešavanje uređaja je slično kao i kod odvlaživača. Kada se postigne zadata vlažnost uređaj se isključuje. Kada nestane vode u rezervoaru uređaj takođe prestaje sa radom. Kućni ovlaživači vazduha imaju rezervoare najčešće od 2-6l i mogu da rade neprekidno i do 24h bez punjenja.