Montiranje klima uredjaja

Montaža klima uređaja je operacija koji zahteva dosta tehničkog znanja, dobru organizaciju, opremljenost raznovrsnim i specijalnim alatima a vrlo često može biti i veoma rizičan u zavisnosti od lokcije na koju se montira uređaj. Nikada nemojte instalaciju vašeg klima uređaja prepustiti nestručnim ili ’’priučenim’’ licima, jer to može dovesti do brzog kvara uređaja a takođe može predstavljati i bezbedonosni rizik po Vas i Vašu okolinu. Takođe Vam sleduje i gubitak garancije od strane proizvođača tj. prodavca.

montaza klima uredjaja

Prilikom montaže klima uređaja je jako važno pratiti ustanovljenu proceduru instalacije propisane od strane proizvođača u instalacionom uputstvu (Installation guide‎). Ne poštovanje ove procedure takođe može dovesti do prevremenog kvara uređaja pa čak i do gubitka garancije ukoliko je propust očigledan.

Većina ljudi želi da instalira klima uređaj u toku leta kada se kod nas oni najviše i koriste pa samim tim i najviše kvare. Zbog toga većina ozbiljnih klima servisa ima najviše posla u ovom periodu. Naš savet je da klima uređaj montirate rano u proleće ili na jesen kako bi dobili najbolji kvalitet usluge.

Greške koje se prave prilikom montaže klima uređaja najčešće nastaju zbog nedovoljne stručnosti lica koje vrši montažu i zbog žurbe čime se ne prati instalacioni postupak, a to su: loše spojen cevovod (što kasnije prouzrokuje curenje freona), priklješten cevovod (na duže staze može da ošteti kompresor), upuštanje nečistoća u cevovod (bakarni opiljci, pesak, prašina i sl. što može trajno onesposobiti klima uređaj), izostanak testiranja rada uređaja koji možda ima fabričku grešku ili se ne da adekvatan savet klijentu o načinu upotrebe klima uređaja. Zbog toga sam proces montaže može trajati od 2,5 do 5h, što zavisi od položaja uređaja, dužine cevovoda, lakoće pristupa veličine klima uređaja, broja instalatera i sl.

Izbor položaja unutrašnje i spoljašnje jedinice kod SPLIT sistema prepustite instalaterima uz naravno, Vaše sugestije. Ukoliko klijent insistira na neodgovarajućem položaju instalater je dužan da ga upozori na moguće probleme u funkcionisanju klima uređaja.

Položaj klima uređaja mora da zadovolji sledeće uslove:

  • da bude bezbedan po Vas i Vašu okolinu
  • da uređaj može da radi u deklarisanim kapacitetima (maks. iskorišćenje energije)
  • da bude pristupačan za održavanje
  • da bude ekonomičan u smislu minimalnih troškova instalacije i održavanja i
  • da zadovolji estetske uslove u najvećoj mogućoj meri

Treba napomenuti da nije uvek lako uklopiti sve uslove pa je često potrebno praviti i specijalne nosače klima uređaja kako bi se klima postavila u optimalan položaj. To naravno povećava troškove instalacije ali sa druge strane kasnije smanjuje troškove servisiranja zbog lakog pristupa , povećava stabilnost i funkcionalnost uređaja, podiže nivo estetike i generalno produžuje životni vek. Sve ovo može povećati cenu montaže najčeše od 20% do 50%.Izbegavajte postavljanje klima uređaja na krajnje nepristupačna mesta jer kasnije to može podići cenu servisa i do 3 puta u odnosu na prosek. Sem toga, nećete lako pronaći servisera za taj posao.

Na kraju imajte na umu da kvalitetna montaža klima uređaja daje minimalne troškove održavanja i dug životni vek.

Zato nas pozovite i naš obučeni tim će u najkraćem roku izaći na teren u susret Vašim potrebama.